Enontekiön VPK:n historia

Enontekiön VPK Ry. perustettiin vuonna 1963. Sammutuskalustoa ei sillä hetkellä ollut. Seuraavana vuonna saatiin Esa-merkkinen moottoriruisku ja letkuja. Sammutuskalusto säilytettiin peräkärryssä, autotallissa ja tarvittaessa kärry kytkettiin taksin perään ja matka alkoi. Sammutustehtäviin mentiin melkein kymmenen vuotta sillä varustuksella, kunnes -73 saatiin toinen moottoriruisku letkuineen lisää, henkilökohtaisia suojavarusteita sekä kaksi kevyttä peräkärryä.

Vuonna 1977 kuntaan saatiin viimein ensimmäinen sammutusauto, nokkapumpulla varustettu Kontio Sisu, jossa oli 3000 litran vesisäiliö ja 200 litraa vaahtonestettä. Autoon mahtui kahdeksan henkeä. Siinä oli varustuksena mm. raivaus- ja radiokalustoa, letkuja ja henkilökohtaisia suojavarusteita.

70-luvun lopulla siirrettiin moottoriruiskuja sivukylille, Palojoensuuhun, Peltovuomaan ja Karesuvantoon. 1980-luvun alussa kalustoa saatiin lisää ja niitä sijoitettiin Nunnaseen ja Leppäjärveen. Samoihin aikoihin Kilpisjärvelle hankittiin yhteinen sammutuskalusto Rajavartiolaitoksen kanssa.

Vieritä ylös